България открива консулства в Лион (Франция), Единбург (Шотландия), Дюселдорф (Германия) и в Сингапур. Това

...
България открива консулства в Лион (Франция), Единбург (Шотландия), Дюселдорф (Германия) и в Сингапур. Това
Коментари Харесай

България открива консулства в Лион, Единбург, Дюселдорф и Сингапур

България открива консулства в Лион (Франция), Единбург (Шотландия), Дюселдорф (Германия) и в Сингапур. Това реши държавното управление на днешното си съвещание. 

Генералното консулство на Република България във Франция със седалище в гр. Лион ще обслужва консулския окръг, обхващащ районите Оверн-Рон-Алп, Нова Аквитания, Окситания, Прованс - Алп-Кот д`Азюр и Корсика.

Откриването на консулското посланичество е аргументирано с нуждата от възстановяване на консулското обслужване на българските жители във Франция, в резултат на техния непрекъснато възходящ брой, който не е съпроводен от надлежно увеличение на потенциала за консулско обслужване на българската общественост.

До този миг на територията на Франция консулско обслужване можеше да бъде получено само в дипломатическото ни посланичество в Париж, което основава обилни усложнения за българската общественост, по-голямата част, от която е съсредоточена точно в Южна Франция - Марсилия, Лион, Тулуза, Ница, Бордо, Монпелие, означават от Министерския съвет. 

В района Оверн-Рон-Алп, административен център на който е гр. Лион, живеят към 7000 български жители. Разкриването на Генерално консулство на България в Лион с посочения нагоре консулски окръг би обслужвало сред 30 000 - 40 000 български жители. За финансовото застраховане по откриването на генералното консулство Министерският съвет утвърди спомагателни разноски по бюджета на Министерство на външните работи за 2022 година в размер на 995 600 лв..

Министерският съвет одобри решение за разкриване на наше Консулство в Обединеното кралство Англия и Северна Ирландия със седалище в гр. Единбург  (Шотландия), което е с консулски окръг, обхващащ териториите на Шотландия и Северна Ирландия, както и окръзите Камбрия, Нортамбърланд, Дъръм и Тайн енд Уеър в Англия.

Откриването му е аргументирано от възходящия брой български жители на територията на Обединеното кралство Англия и Северна Ирландия. По данни на Хоум офис към 31 декември 2021 година броят на получилите статут на уседналост български жители е 289 700.

Консулството ще спомага за възстановяване на консулското и административно обслужване на българските жители, пребиваващи на територии отдалечени от Лондон, където действа единствената дипломатическа задача на България в Обединеното кралство. Консулството ще дава по-лесен и бърз достъп до консулски услуги като подаване на заявление за издаване на български документи за идентичност, осъществяване на нотариални заверки и на пълномощни и заявления, както и приемане на актове за гражданско положение.

За финансовото застраховане по откриването на консулството Министерският съвет утвърди спомагателни разноски по бюджета на Министерство на външните работи за 2022 година в размер в размер 671 200 лева

Генералното консулство на Република България със седалище в гр. Дюселдорф , Германия, ще е с консулски окръг, обхващащ федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия.

Откриването му доста ще усъвършенства достъпа на българските жители до административни и консулски услуги и ще усъвършенства активността на Генералното консулство на Република България във Франкфурт на Майн, чийто консулски окръг се трансформира от обхващащ федералните провинции Хесен, Северен Рейн-Вестфалия, Райнланд-Пфалц и Саарланд, на обхващащ федералните провинции Хесен, Райнланд-Пфалц, Саарланд, заради извънредно високата натовареност.

Живеещите на територията на Германия български жители, по публични данни на немската страна към 31.12.2021 година са 410 890 души, като в края на 2021 година в провинция Северен Рейн-Вестфалия са регистрирани 96 715 български жители.

Отчитайки икономическия капацитет на провинция Северен Рейн-Вестфалия, както и вероятностите за развиване на двустранното съдействие в другите сфери на съвместен интерес, откриването на генералното консулство ще има действителен принос освен в усилването на административния потенциал на консулското наличие, само че и за активизиране на разговора на локално равнище и задълбочаване на търговско-икономическите връзки. Сред 16-те федерални провинции, Северен Рейн-Вестфалия е най-големият външнотърговски сътрудник на България. Провинцията е водещ вложител в България, заради концентрацията на значими мултинационални компании и огромен брой дребни и междинни предприятия.

За финансовото застраховане по откриването на генералното консулство Министерският съвет утвърди спомагателни разноски по бюджета на Министерство на външните работи за 2022 година в размер 1 052 600 лева. 

България открива и почетно консулство в Сингапур като назначава за почетен консул на страната ни там сингапурския жител господин Го Чи Хау Ланкс. 

Сингапур е наш значим сътрудник в района, като през актуалната година честваме 55 години от установяването на дипломатическите връзки. Очакваме разкриването на почетно консулство да способства за развиването на забележителния капацитет на двустранните съдействието в туризма, просветителния и културния продан и други перспективни области, допълват от държавната пресслужба. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР